دانه های روغنی

دانلود پایان نامه

شکل 1-15 تصویر شماتیک از روش استخراج سرد
روش مذکور از همان دانه های  روغنی  تمیز شده در روش  Hot-Pressing بدون هیچگونه عمل آوری بهره میگیرند ، دانه ها سرد وارد اکسترودر  شده وکلیه عملیات لازم در اکسترودر محاسبه شده و کنترل های لازمه از قبیل خود حرارتی توسط دستگاه  صورت میپذیرد.
اما تفضیلات این روش :
  روغن زیر ۴۰ درجه سانتی گراد( بعضا به ٣٠ درجه هم نمیرسد)  بدون از دست دادن ماهیت طبیعی آن  خارج میشود ، رنگ دانه ها ،و سختی ها ( لرد)  و سمومی چوناسید اروسیک  و گلوکوزینالات  ایجاد نمیگردد.  لذا اگر ورودی دانه ها سویا باشد ،حاوی کلیه ویتامین های نهفته در دانه همچون ویتامین E است – اگر دانه های آفتابگردان باشد – روغن سرشار از ویتامین A میباشد اگر دانه های کلزا باشد به رنگ آفتابگردان روشن و سرشار از ویتامین های امگا و عاری از سمومی چون اسید اروسیک  است. و قیاس نمایید سایر دانه های دیگر را که  با خواص و صفات آنها که در طبیعت قبول رشد و  نمو نموده اند – روغن ها و کنجاله هایآنان ویتامینه و سالم بدون سوختگی روغن ها  و یا  حلال خوردگی  از دستگاه خارج میشوند.
مشخصات و ویژگی ها:
1-روغن کشی به روش پرس سرد  (Cold Press) برای استحصال روغن فرابکر
2-استحصال روغن با کیفیت عالی و حفظ تمام خواص دانه روغنی مطابق استاندارد های دارویی و غذایی
3- مجهز به سیستم فرمان و درایو کنترل الکترونیک جهت تنظیم و کنترل دقیق دور و دما
4- قابلیت روغن کشی از انواع دانه های روغنی؛ کنجد، کلزا، گردو، بادام، فندق، سیاهدانه، خشخاش، بزرک و دانه خار مریم
1-30-15-1کاربردها :
شکل 1-16 روغن دارویی
مصارف داروئی از روغن دانه های روغنی، یکی از کاربردهای اصلی روغنهای حاصل از پرس سرد می باشد. روغن حاصل از پرس سرد، بکر و عاری از مواد شیمیایی بوده و به همین جهت سهم مهمی در تغذیه سالم ایفا می کند. تولید روغن با کیفیت بالا از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که اصلی ترین بخش محصولات صنایع داروئی، شیمیایی و آرایشی را تشکیل می دهد.
و آنچه از از پرس سرد دانه های روغنی باقی می ماند، حاوی تمام ویتامین های موجود بغیر از روغن می باشد. کنجاله (محصول جانبی حاصل از پرس) بعنوان مکمل غذایی نه تنها برای تغذیه حیوانات بلکه در ساخت کلوچه، شکلات و بعنوان افزودنی در نان شیرمال بکار می رود. بعلاوه کنجاله پرس بعنوان کود طبیعی و سوخت نیز مناسب است.
1-30-15-2تهیه روغن های گیاهی به روش کُلدپرس:
شکل 1-17 روغن
روغن گیری از دانه های گیاهان به روش کُلدپرس (روغن گیری که بدون حرارت به دانه و تحت فشار به عمل می آید) همان روش سنتی ایرانیان است کهحدود۱۰۰ سال یش معروف به عصّاری بوده که مواد مؤثره دانه به روغن منتقل می گردید که امروزه آن میراث گران قدر با سیستم و تکنولوژی بسیار مدرنبومی احیا شده استکه در طی این فرآیند تولید هیچ گونه افزودنی و تصفیه شیمیائی در آن استفاده نشده است و به عنوان یک مکمل در مصارف روزانه به کار می رود و از طرفی به دلیل غنی بودن ایران به واسطه این که صاحب ۱۲ اقلیم از ۱۴ اقلیم گیاهی دنیاست و این مقدار ۵ برابر قاره اروپا می باشد که بدین واسطه انواع روغن های عام و خاص را می توان عرضه نمود و در دنیا تعداد بسیار محدودی ازکشورهای دارای چنینتولیدی می باشند.امروزه در دنیا کلدپرس با ملاحظه ترین عملیات روغن گیری بوده کاملاً طبیعی و عاری از هرگونه مواد شیمیائی می باشد. با این موجود تاکنون این روش تقریباً تنها امکانی است که طیف پر ارزش مواد طبیعی همراه روغن (ویتامینE، لسیتین ، مواد ثانوی گیاهی و غیره) به دست می آید.برای کُلدپرس بدون نقص انتخاب دقیق بهترین دانه های روغنی است. روغن های کُلدپرس بدون گرمی دادن به دانه قبل از روغن گیری به دست می آید. در طی این عملیات در روغن روان، حرارتی معادل ۴۰ درجه سانتی گراد ایجاد می گردد که این گرما برابر با همان حرارتی است که دانه های روغنی در کشورهای محل رویش خود در اثر تابش حرارت آفتاب متحمل هستند.روغنهایکُلدپرس مشخصه طبیعیخودرا بهدلیلدخالت نداشتن تصفیه شیمیائی از دست نداده و به این علت دارای طعم فوق العاده ، رنگ و بویمخصوص به خود می شوند و بدین ترتیب خود را کاملاً از روغن های خنثی (تصفیه شده) مشخص و متمایز می کنند.روغن های کُلدپرس دارای اسید چرب های بالا و هم چنین ویتامینEهستند و اسیدهای چرب اشباع نشده آن بیش از همه اسیدهای چرب چندگانه اشباع نشده می باشد. اسیدهای لینول ولینولنئینآلفا، در بین اسیدهای چرب اساسی، بالاتر و مشخص تر هستند.بدن انسان قادر نیست این اسیدهای چرب را خود تولید کند در صورتی که در ساختار غشاء سلولی و هم چنین در مواد مهم روندهای التهابی (پروستا گلاندین) مورد نیاز می باشد.ما در این آزمایش برای استخراج روغن هسته عناب از روش سوکسلهاستفادهکرده ایم ، حال به توضیح این روش می پردازیم :
1-30-16سوکسله چیست؟
عصاره گیر سوکسله دستگاه آزمایشگاهی است که در سال 1879 توسط فرانتس فون سوکسلتاختراع شد. این روش در اصل برای استخراج چربی از مواد جامد طراحی شده بود. با این حال، کاربرد سوکسله به استخراج لیپیدها محدود نشده است. نمونه در مخزن سوکسلهریخته می شود، و یک حلال مورد نظر در بالن ریخته می شود که در اثر حرارت حلال بخار شده و روی نمونه ریخته می شود این چرخه وقتی که مخزن سوکسله پر شد از طریق سیفون نازک شیشه ای دوباره به بالن بر می گردد و به این ترتیب این چرخه انجام می شود.
شکل 1-18 قسمتهای مختلف سوکسله
شکل 1-19 سوکسله
1-30-16-1استخراج مداوم به وسیله سوکسله :
این طریقه که توسط دانشمند معروف سوکسله 11ابداع شده است که در حقیقت یک عمل پرکولاسیون مداوم میباشد. در این روش ماده گیاهی را در محفظه ای 12 که اکثرا اًز جنس کاغد تهیه می شود قرار داده و داخل دستگاه سوکسله وارد می نمایند. در این حال با تبخیر مرتب حلال از بالن تحتانی، به طور مداوم حلال خالص بر روی ماده گیاهی قرار گرفته و موجب خروج کامل مواد موثره از درون سلول های گیاهی می گردد. با این دستگاه فقط میتوان از حلال های خالص فرار و یا مخلوطی از حلال هایی که دارای نقطه جوش پایینی هستند استفاده نمود. از این روش به طور کلی برای تهیه روغن ها و عصاره ها در مقیاس آزمایشگاهی و به منظور اهداف کنترل استفاده می گردد.(ویکیپدیا).

مطلب مشابه :  قوانین داخلی کشورها