گیاهان دارویی

دانلود پایان نامه

و می توان از دیگر خواص دارویی عناب اشاره کرد به :
ضد آلرژی، آرامبخش، ضد بد خلقی است ونیز کمک به افزایش وزن بدن می کند و کم اشتهایی را بر طرف میکند. در طب سنتی چین و کره از آن به عنوان دارویی که سبب کاهش اضطراب میشود وتقویت کننده معده و طحال و سیستم گوارشی است می کنند. همچنین عناب باعث روشنی پوست میشود و از بروز مشکلات قلبی جلوگیری می نماید.استفاده از مغز میوه در زخم ها و بریدگی ها سبب سرعت بخشیدن به بهبود آنها میشود.(بیگی،1376) عناب همچنین دندانها را در برابر پو سیدگی مقاوم می سازد،چای عناب دارای ماده ضد سرطانی ساپونینز است. این چای باعث ترمیم بافت های آسیب دیده و تقویت عضلات بدن می شود. (رضایی وجایمند ،1381) . ودر درمان نازایی هم موثر است. دانه عناب خاصیت دارویی مسکن را دارد. اگر با کره خورده شود از حالت تهوع و استفراغ جلوگیری می کند. مصرف آن در دوران بارداری به کاهش دردهای شکمی معروف است. ضمن اینکه در کاهش دردهای روماتیسمی نیز مفید است. خواص آنتی اکسیدانی عناب همچنین به جلوگیری از سرطان کمک می کند. البته به یاد داشته باشید که این میوه علاوه بر اینکه خون را تصفیه میکند موجب ازدیاد ویتامین کا میشود یعنی خون را سفت می کند و مصرف زیاد آن برای افرادی که دچار غلظت خون هستند توصیه نمی شود. مخلوط عناب با فلفل و نمک در بیماران مبتلا به سو هاضمه و حتی بیماری های صفراوی سودمند است. (جانزاده،1379).
1-20عناب در طب سنتی :
عناب تازه از نظر طبیعت طبق رای حکمای طب سنتی معتدل در حرارت و برودت و مایل به رطوبت و طبق نظر شیخ الرییس بو علی سینا کمی سرد است و از نظر خشکی در رطوبت معتدل است. در مورد خواص آن معتقدند که عناب از عوامل ملین و نرم کننده سینه است ویکی از 4 میوه سینه ای می باشد. (عناب ، انجیر، مویز ، خرما ) (بیگی، 1376).
1-21مضرات عناب :
عناب در اشخاص سرد مزاج تولید گاز و نفخ می کند. این گونه اشخاص باید عناب را با مویز بخورند.به علاوه عناب ترشح اسپرم را کاهش می دهد ودر مردان نیروی جنسی را کم می کند و برای پرهیز از این عوارض باید عناب را مخلوط با داروهای محرک نظیر عسل خورد. اگر برگ عناب در دهان جویده شود تا چند دقیقه موجب بی حسی ذائقه می شود و طعم درک نمی شود.(زرگری ،1371).
1-22عصاره گیری از عناب :
گیاهان دارویی مانند گیاه عناب اگر چه از دیر باز برای آدمیان آشنا و در بسیاری از مواقع مرهم دردهای بشری بوده است . اما پیشرفت های علمی و فن آوری طی سه دهه اخیر اهمیت و نقش سازنده گیاهان دارویی را در تامین نیازهای بشر به ویژه در حیطه دارو و درمان دو چندان ساخته است. امروزه به مدد بهره گیری از روشها و فنون تخصصی ، ترکیبات موثره این گیاهان شناسایی واستخراج شده ودر ساخت انواع داروها وترکیبات شفابخش به کار گرفته می شود. بشر در حال حاضر در جستجوی داروهای برتر و موثرتر برای درمان بیماری هایی همچون سرطان با استفاده از عصاره گیاهان دارویی می باشد. با توجه به مراجع علمی نزدیک به 70 درصد داروهای شیمیایی موجود از اجزای گیاهی و نباتات هستند و غالب اسانس های خوراکی و صنعتی ، رنگ ها و عصاره های مورد استفاده در صنایع غذایی دارای منشا گیاهی هستند.(میرحیدر ،1372).
1-22-1عصاره آبی عناب :
عصاره های آبی فراورده هایی هستند که از تکه های خرد شده عناب تهیه شده و جهت مصرف فوری به کار برده می شود. بر حسب روش تهیه این عصاره ها انواع مختلف دم کرده ،انفوز وخیسانده شرح داده شده اند. اگر دستورالعمل های دیگری توصیه نشده باشد این عصاره ها را از یک قسمت عناب و ده قسمت آب تهیه می نمایند. فقط باید بانسبت ذکر شده در مراجع دارویی مربوطه تهیه گردد. علاوه بر این ظروفی که برای تهیه این عصاره ها به کار برده می شود باید از مواد اولیه خنثی تهیه شده باشد. عصاره های آبی به علت غیر مطمئن میزان ماده موثره و همچنین به دلیل میزان بالای میکروارگانیسم های تکثیر شونده نمی توانند با استانداردهای ذکر شده در GMT مطابقت نماید.
1-23شربت عناب :
عناب رسیده به صورت تازه و خشک قابل مصرف است. از آن شربت عناب نیز می سازند که در پزشکی استفاده می شود . 800 گرم عناب خشک را در 4 لیتر آب می جوشانیم تا بپزد سپس عناب ها را له می کنند مایع به دست آمده را صاف کرده و 3 کیلو شکر در آن می ریزند ودوباره کمی می جو شانند ، شربت عناب بدست می آید . هنگام نیاز نیم استکان از این شربت را در یک لیوان آب خنک حل می کنند و می آشامند تمام خواص دارویی عناب در این شربت موجود می باشد .
1-24تهیه جوشانده عناب :
امروزه روش دم کردن یا جوشاندن استعمال چندانی در زمینه استخراج مواد متشکله گیاهان دارویی ندارد. این روش را در گذشته برای موادی بکار می بردند که معمولا در آب محلول بودند. حلال مورد مصرف آب بوده که ممکن است از آب سرد و یا جوشیده باشد. مشکل اساسی در این مورد هجوم باکتریها و قارچها می باشد که باعث آلوده کردن عصاره و در نتیجه تغییر مواد متشکله گیاه می گردد. به همین دلیل زمان عصاره گیری بیش از 12 ساعت توصیه نمی شود .
برای تهیه دم کرده یا جوشانده عناب ،عناب را با توجه به اندازه ذره ای در آبی که بالاتر از 90 درجه سانتی گراد حرارت داشته باشد ، وارد می نمایند. سپس ظرف محتوی عناب را بر روی حمام بخار قرار داده و ضمن هم زدن های مکرر مدت نیم ساعت در این حرارت باقی نگه داشته وسپس آن را به صورت گرم صاف می نمایند. اگر بعد از فشار دادن مختصر باقی مانده گیاهی وزن جوشانده تکمیل نگردد، آن را بر روی باقی مانده صاف شده گیاهی آب جوش میریزند تا پس از فشار دادن مختصر حجم کلی مایع حاصل به وزن تعیین شده قبلی برسد. در روش دیگر برای تهیه جوشانده عناب به طریقه زیر اشاره می شود :
ده دانه میوه خشک شده را می شکنند و همراه با یک قاشق سوپ خوری تخم گشنیز می جوشانند ، سپس دم می کنند پس از ساعتی آ ن را صاف می کنند به مایع به دست آمده که به اندازه یک لیوان معمولی بیشتر نیست کمی شکر قرمز می افزایند. شربت خوش طعم و مطبوع حاصل می شود که تب بر می باشد، رفع عطش می کند و ناراحتی های صفراوی را بر طرف می کند. میزان مصرف آن سه بار در یک هفته کافی است و معمولا آن را ناشتا یا (بین دو غذا ) عصر می آشامند ،جوشانده و شربت عناب برای کسانی که از غذاهایی چون سیر ،پیاز ، خرما ، سرخ کردنی ها ، غذاهای پر روغن و ادویه دار بیشتر استفاده کرده باشند داروهای طبیعی ، خوب و موثری است در گذشته به دلیل نبودن داروهای آرام بخش تفاله های جوشانده عناب را خشک می کرده اند و همراه با کوکنار ( گرز خشخاش ) و کمی تفاله چای خشک شده به جای تنباکو در غلیان دود می کردند و برای تسکین دندان درد از آن استفاده می کردند. از جوشانده قسمت چوبی ریشه برای رفع احساس سیری مفرط و کمک به هاضمه می خورند و اگر با گوشت بپزند وبا سوپ یا آش بخورند برای افزایش شیر و قطع خروج اختلاط خونی توام با سرفه از ریه نافع است . جوشانده شاخ و برگ عناب خارش و جوش های روی پوست بدن را رفع می کند. کمی شاخه جوان همراه با برگ تازه با خشک را بجوشانند و آب آن را بتدریج بنوشند ،خارش بدن بر طرف خواهد شد ولی خاصیت جنبی دارد و حس چشایی را از بین می برد ،پرزهای چشایی را از کار می اندازد و تشخیص مزه ها غیر ممکن می شود ولی موقتی است و به تدریج به حال اول بر می گردد . (باباخانلو،1377).
1-24-1جوشانده عناب :
آب به مقدار کافی ،جو پوست گرفته 5/2 گرم ،14 دانه عناب را خرد کرده و با جو مخلوط نمایند و بجوشانند تا شکفته شود مقدار آب باید آنقدر باشد که پس از جوشیدن 1500 گرم جوشاننده به دست آید و می گذارند ته نشین شود و صاف می کنند ، روی آنرا با انحراف ظرف بر می دارند و در تب های شدید یک فنجان از آنرا بنوشند.
1-24-2جوشانده نوع دیگری از عناب :
عناب 15 دانه ،تخم ختمی 4 گرم ،گل بنفشه 7 گرم ،گل نیلوفر 3 تا 5 عدد ، پرسیا وشان 5 گرم ، رازیانه نیم کوفته 3 گرم با هم ترکیب کرده و بعد این دارو را شب در آب خیسانده وصبح جوشانیده ، بگذارند تا خنک شود و پس از صاف کردن قدری شکر سرخ به تدریج بنوشند برای تسکین سرفه و نرم کردن سینه و اخلاط خیلی نافع است .
1-25خیس کرده عناب :
برای تهیه خیسانده ،عناب را به اندازه ذرهای ذکر شده در دستورالعمل در آورده ، و به اندازه مورد نظر ، آبی که دارای درجه حرارت اتاق می باشد روی آن ریخته و طی همزدن های متوالی ،آن را 30 دقیقه تمام در حرارت اتاق باقی نگه می دارند. بعد از این زمان عصاره را صاف نموده و بعد از شستشو ، با آب مقدار وزن مورد نظر را تکمیل می نمایند. عمل خیساندن معمولا برای آن دسته از داروهایی بکار می رود که ساختمان سلولی کاملی نداشته و یا فاقد ساختمان سلولی می باشند.

مطلب مشابه :  روش های اندازه گیری