– توزیع سبز
توزیع سبز دو بعد را در برمی گیرد: بعد درونی و بیرونی. منظور از بعد درونی، محیط داخلی شرکت است که باید علاوه بر رعایت مسایل زیست محیطی در فرآیندهای داخلی شرکت و تناسب بین طراحی فضای داخلی با کالای مورد نظر، به گونهای باشد که مدیران و کارکنان در آن احساس آرامش کنند و به طبع آن مشتریان نیز برای برخورد خوب کارکنان و فضای دلنشین به آن جذب شوند. از بعد خارجی نیز به مکانهای عرضهای که کمترین آسیب را برای محیط زیست به همراه داشته باشد، اشاره میکند. مباحث تدارکات معکوس نیز (بر پایه سیستمهایی برای کمک به بازیافت مواد) میتواند تحت موضوع توزیع سبز مورد توجه قرار گیرد. با توجه به تدارکات معکوس، در نظر گرفتن موارد زیر برای شرکتها مهم است:
شناسایی: ردیابی کالا از طریق فرآیند تدارک معکوس.
بازیافت: جمع آوری کالاها به منظور پردازش مجدد آنها.
بازبینی: آزمایش مواد به منظور این که آیا میتوانند به استانداردهای پردازش مجدد دست یابند و یا این که باید آنها را تفکیک به قطعات یا دفع کرد.
بازآفرینی: تولید مجدد محصول طبق استانداردهای اولیه آن یا جدا کردن اجزای مناسب به منظور استفاده مجدد.
رفع کردن: از بین بردن موادی که قابلیت تولید مجدد ندارند و فروش کالاهای دوباره تولیدشده به مشتریان موجود و یا مشتریان جدید.
مهندسی مجدد: ارزیابی کالاهای موجود به منظور طراحی بهتر.
در زمینه توزیع سبز عمدتاً مطالعاتی که صورت گرفته بر مبحث زنجیره تأمین سبز متمرکز است که خود بحثی است مفصل و فراتر از توزیع سبز که مدنظر این مطالعه است، با این حال ریور (2004) توزیع سبز را توزیع منطبق با معیارهای سبز تعریف نموده و معتقد است توزیع، تأثیرات زیست محیطی محصولات را افزایش میدهد و به همین علت برای برآورده نمودن مطالبات زیست محیطی دائماً مورد بررسی قرار میگیرد. محیط طبیعی در نتیجه مشکلات زیست محیطی محلی و جهانی در سالهای اخیر، به موضوعی چالشی برای سازمانهای تجاری تبدیل شده است. اعتقاد بر این است که فعالیتهای کسب و کار مانند منبع یابی، تولید و حمل و نقل در قبال این مشکلات باید مسئولیت پذیر باشند (بیامون،1999). طبق مطالعات لاروچ، برگرون وباربارو (2001) اکثر مشتریان ادعا کردهاند که محصولات شرکتهایی را که متهم به آلودگی محیط زیست هستند نخواهند خرید. در واقع شرکتهایی که از قوانین زیست محیطی پیروی نمیکنند و آنهایی که در صدد سوء استفاده از مسائل زیست محیطی برای افزایش فروش خود هستند، مورد تحریم مشتریان قرار خواهند گرفت. در این راستا از جمله اقداماتی که شرکتها در جهت سبز نمودن سیستم توزیعی خود میتوانند به کار گیرند عبارتند از:
الف) استفاده بهینه از میزان فضای موجود.
ب) استفاده از ناوگان حمل و نقلی که جدید بوده و از لحاظ اکولوژیکی اثر بخش باشد.
ج) استفاده از سوختهای سبز مانند سوختهایی که میزان سولفور موجود در آنها کم است و همچنین استفاده از سوختهای جایگزین مانند گاز مایع طبیعی.
لینک جزییات بیشتر و دانلود این پایان نامه:
تاثیر آمیخته بازاریابی سبز بر قصد خرید مصرف کنندگان (مطالعه موردی: مصرف کنندگان محصولات لبنی شرکت صالح در شهرستان بابل)